Historie

Zolang als men zich kan heugen, bestaat al een volks(dorps)feest in Haarle. Aanvankelijk werd het zo genoemd, de benaming ‘ kermis’ lag wat gevoelig in een katholiek dorp. Al vanaf het begin werd er van alles georganiseerd. Er is een periode geweest dat kermisbezoekers samen met de zusters in optocht door het dorp gingen. Daarna werden spelletjes gedaan op het schoolplein. Maar liefst vierhonderd kinderen deden hier aan mee. Zaklopen, bussen gooien, blokjes leggen, eieren lopen en blik slaan waren toen de favoriete spelletjes. Daarna kregen de kinderen vrijkaartjes voor de carrousel (draaimolen), zweefmolen en een bonnetje voor een ijsje. Al deze spelen werden gehouden op het voetbalveld ‘De Pastoorsmoat’. De voetbalclub was niet echt blij met al die spelen op het veld, het kwam niet ten goede aan de kwaliteit van het veld.

In het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw is de kermis verhuisd naar de Drietip, een stuk grond van de familie Nahuis waar nu de gelijknamige ijssalon staat. Enkele jaren daarna werd het weiland van de familie Nahuis aan de Kerkweg de nieuwe locatie, daar waar nu nog steeds de kermis wordt gehouden. Op 17 juni 1963 zag het programma er zo uit: spelletjes voor de jeugd op het kermisterrein (bij slecht weer op het schoolplein), ringsteken met paarden en per fiets en later met brommers voor dames en heren. Verder nog stoelendans en bussen slaan.

De zogeheten feestcommissie bestond uit de heren H.J. Wagenmans, A. Hobert, A.J. Knobben, H .ten Den en H. Reimert. In samenwerking met de leden van Stille Wille en de Haarlese Boys werd in 1967 op de zondagmiddag een puzzelsterrit georganiseerd voor auto`s en brommers. Ook uit de buurtdorpen was daar veel belangstelling voor. De opbrengst was voor de voetbal. En die middag werden vijfhonderd ballonnen opgelaten door de kinderen uit het dorp, deze activiteit werd gesponsord door de Boerenleenbank.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 17.01.56
Kermis in het weiland van de familie Nahuis aan de van Rijnweg.

De kermis in Haarle had vaak te kampen met slecht weer. In 1969 was het weer zo slecht en het weiland zo nat, dat alleen de tent nog in het weiland geplaatst kon worden. De draaimolen, zweefmolen en andere kraampjes stonden op het kerkplein en aan de Kerkweg. Voor de wat ouderen was in 1970 voor het eerst op de zaterdagmiddag vogel schieten en konden de dames vogel knuppelen om de koningstitel. Dit gebeurde op het terrein voor de C.L.W.V. De vogel werd dan ongeveer negen meter hoog opgehangen en daar werd met een karabijn op geschoten. Je was schutterskoning wanneer de romp naar beneden viel. De organisatie was in handen van de Schietvereniging Diana.

Veel activiteiten kwamen jaarlijks terug op de kermis. De opbrengst ging onder andere naar het jaarlijkse uitstapje voor de bejaarden. In 1977 werd Stichting Jeugdraad opgericht en werden de activiteiten hoofdzakelijk door die stichting georganiseerd, in samenwerking met de feestcommissie.

Stichting Jeugdraad nam ook een deel van de verdere organisatie op zich, waaronder de kinderspelen. Touwtrekken op de vrijdagavond was enige jaren een groot succes en trok veel publiek. Het waren vaak spannende wedstrijden; gewapend in legerkistjes wisten de deelnemers zich in het gladde gras nog staande te houden(of niet!).

Op zondagmiddag werd het oberspel georganiseerd en zorgde de A.B.T.B. voor de wedstrijd koe melken. In 1984 vond men het tijd worden om de kermis wat groter op te gaan zetten met als doel geld te verdienen voor de aanschaf van nieuwe uniformen voor de drumband. Op het terrein verrees een grotere tent en zo werd geprobeerd om nog meer bezoekers naar de kermis te halen. Het bestuur bestond toen uit voorzitter Jan Willemsen, Cor Groot, Roelof Renting, Herman Kemper, Anton Schutte en Anton Oldeboer. Deze mensen hebben zich die volgende jaren hard gemaakt voor een goed verloop van de kermis. Het liep goed en de drumband kon de gewenste nieuwe uniformen aanschaffen. Bekende bands die optraden waren de Moeflons, Classics, Trip To Trip en natuurlijk Razor Blade. Van de opbrengsten werden veel goede dingen gedaan.

In 1986 kreeg Haarle een ijsbaan die mede gerealiseerd kon worden door een grote gift van de opbrengst van de kermis. Vele verenigingen kregen jaarlijks een mooie bijdrage waarmee ze hun vereniging staande konden houden of dingen konden aanschaffen, anders was dat onmogelijk geweest. De jaren die daar op volgden, werden vele nieuwe activiteiten georganiseerd zoals een discobal op de zondagmiddag in de tent. Daarnaast een optreden van een fanfare, de talentenjacht was ook een goed bezochte avond. Verenigingen als K.W.J., Toneelvereniging Ons Genoegen, K.P.O. en prachtige optredens van de K.P.J. maakten het tot een geweldige avond. Het koe melken liep in deelname terug en daarom werd besloten om er mee te stoppen. De wisselbeker werd definitief uitgereikt aan de winnaar van de vier afgelopen jaren. Egbert Jansen Holleboom was de vingervlugste melker van het dorp. De K.W.J. en de K.P.J. zijn begin jaren negentig actief begonnen aan nog meer nieuwe activiteiten: een talentenjacht, spelen voor families en verenigingen. Alle bewoners binnen de bebouwde kom kregen vlaggetjes zodat ze hun straten konden versieren tijdens de kermis. Daar werden ook thema’s bij bedacht waar men prijzen mee kon verdienen. Nu wordt dit nog eens in de vijf jaar gedaan.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 17.02.56
Harrie Schrijver, Herman Vloedgraven en Marian Aben in de draaimolen.

De organiserende leden van de K.W.J en K.P.J vormden samen de activiteitencommissie. Zij bedachten ieder jaar weer de meest bizarre activiteiten zoals: met een vaartje door het gaatje, pispottenrace en korhoenders schieten. Het hooipak surfen was in het programma Oerend Hard op de televisie te zien en zelfs in een buitenlands programma. Met het bierpul schuiven kwam Peter Willems in het Guiness book of Records. De donderdagavond staat de laatste jaren in het teken van revue en cabaret. De Haarlese Revue in 2008 en 2010 waren een daverend succes. De rommelmarktcommissie organiseert elk jaar een geslaagde rommelmarkt. Alles wat u hebt kunnen lezen is maar een heel klein deel van de vele activiteiten tijdens de kermis.